Årets hagetrender er her – 5 trender som fornyer hagen

Liten gutt og eldre dame omplante blomster
Kvinne, Marita Ryland  poserer for et bilde i hagen sin.
Hagedesigner Marita Ryland tar tempen på årets hagetrender.

No livnar det i lundar! Hageekspert Marita Ryland forteller om de fem største hagetrendene i 2024. Kanskje du blir inspirert til å fornye hage og balkong i år?

Temperaturen stiger og solen titter stadig oftere frem mellom skylagene. Etter et langt vinterhalvår er det nå mange som gleder seg stort til å endelig ta i bruk hagen og balkongen igjen.

Hagedesigner Marita Ryland forteller at hage er hipt for tiden, og konstaterer at det i år sannsynligvis er ekstra mange der ute som er ivrige etter å ta fatt på hagestellet.

– Hager sprer glede, og når det er mye trist som skjer rundt i verden er det mange som trekker ut dit for å kjenne på det nære, det ekte og det å kjenne følelsen av fingrene i jorden, sier Marita.

Marita driver hage- og interiørbedriften Rylands Rom sammen med ektemannen Per. Hun har også en svært aktiv Instagram-konto hvor hun deler hagekunnskap og tips til hvordan du kan bruke kreativitet og gjenbruk til å forme hagen din på et overkommelig budsjett.

Få inspirasjon til å piffe opp hagen eller balkongen din! Under deler Marita de fem største hagetrendene for 2024.

Blomster i krukker på terrasse
Vakre blomster gir en positiv boost i hverdagen.
Solmodne tomater på kvast
Dyrking av egne grønnsaker er en av årets mest givende trender, mener hagedesigner Marita Ryland.
Pergola med sittegruppe og lamper kveld
Drivhus og pergola er populære løsninger for å ordne en form for utestue.

Hagetrend #1: Dyrking av mat

Dyrking av egne tomater, paprika og diverse andre grønnsaker er langt fra et nytt fenomen. Marita mener likevel at vi vil se mer av denne type dyrking i hagene i 2024.

– Det er veldig mange som driver med dyrking, det er veldig trendy, forklarer Marita.

Hun påpeker at dette kan henge sammen med at verdensbildet føles ganske dystert for tiden.

– Selv om man ikke driver med selvforsyning i fullskala, så er det nesten noe trygt ved det å ha mat som du fikser selv, forteller Marita.

Tips

Du finner frø og jord til dyrkingen på senteret! Spør gjerne om råd i butikken. Se butikkoversikt her.

Hagetrend #2: Drivhus, pergolaer og utekjøkken

En hage er ikke lenger bare en hage. Marita forteller at flere nå ønsker å ta i bruk hagen på forskjellige måter, og ofte involverer dette en form for utestue.

– Vi ser at det er mange som har lyst på pergola, og noen vil ha utekjøkken. Andre vil ha drivhus, og det henger sammen med dyrkegleden. Det er populært med litt større drivhus som ikke bare kan brukes til planting, men hvor du også kan sitte. Da blir drivhuset også en form for utestue hvor du kan spise eller drikke noe forfriskende, forteller Marita.

Den bergensbaserte hagedesigneren sier at skjermede utestuer frister mange som bor i områder med ustabile værforhold.

– Folk har lyst til å bruke hagen enda mer. Har du en utestue, kan du være enda mer ute og kose deg uavhengig av været.

Belyst drivhus i skumringen
Eldre kvinne planter i krukke ute i solen
Moderne balkong med grønne planter
Busker og blomster i hage

Hagetrend #3: Krukkenes mange muligheter

Flere og flere av oss bor i leilighet uten umiddelbar tilgang til hage. Dette hindrer oss imidlertid ikke i å lage en egen liten, grønn hageseksjon der vi finner plass til det.

– Jeg ser at de som har balkonger og terrasser også er opptatt av at de skal dekorere med planter og vekster, og da er det jo planting i krukker som gjelder, forteller Marita.

Marita har selv 80 krukker i hagen sin. Hun forteller at flere nå åpner øynene for hvor mye forskjellig man faktisk kan gro i krukker.

– Mange har kanskje tenkt at de bare kan ha sommerblomster i dem, men du kan plante trær i krukkene, for eksempel et epletre. Tenk at du faktisk kan lage deg en hel oase på balkongen din, og at disse vekstene kommer tilbake hvert år, forteller Marita.

– Det er en god engangsinvestering, legger hun til.

Hagetrend #4: Plantene som kommer tilbake

Varige planter og gode investeringer er spesielt viktig for hageentusiastene i år.

– Mange ønsker å investere i mer varige ting, som busker, trær og stauder som kommer igjen år etter år, forteller Marita.

Hun mener dette henger sammen med et økt fokus på bærekraft og at folk ønsker å ta økonomiske valg.

– Det er mindre populært med sommerblomstene som kun varer i tre måneder før de må kastes.

Hagetrend #5: Gjenbruk og alternative løsninger

Bærekraft er et tema som får mye oppmerksomhet på hagefronten nå, og Marita forteller at gjenbruk og alternative løsninger som sparer ressurser er i vinden.

– Folk viser veldig stor interesse når jeg poster om litt alternative ting.

Marita nevner at du kan bruke gjødsel fra produkter du har i kjøkkenskapet, at du kan bruke potteskår eller småstein i stedet for lecakuler, og dekke til plasser hvor ugress gror med avispapir.

– Spesielt den yngre garden er veldig opptatt av bærekraft, gjenbruk og at hagestellet skal være miljøvennlig. Det synes jeg er utrolig kjekt, avslutter hagedesigneren.